Boekhouding

Hoe het uitbesteden van je administratie je bedrijf kan helpen groeien

Info

Gepassioneerd in het geven van advies aan ondernemers en vindt pro-actieve en open communicatie een must om het maximale uit een (zakelijke) relatie te halen.

Auteur

Rol

Datum

Hoe het uitbesteden van je administratie je bedrijf kan helpen groeien
Hoe het uitbesteden van je administratie je bedrijf kan helpen groeien

Boekhouding

Onderwerp

Hoe het uitbesteden van je administratie je bedrijf kan helpen groeien

Inleiding

Wanneer je een bedrijf runt, is een van de cruciale aspecten van succesvol zakendoen het beheer van je financiën. Het bijhouden van inkomsten en uitgaven, het voldoen aan belastingverplichtingen en het creëren van financiële strategieën kan echter een complexe taak zijn. Dit is waar een externe partner, zoals een boekhoudkantoor of adviseur, van onschatbare waarde kan zijn voor jouw bedrijf. Een partner die verstand heeft van financiële zaken, jou kan voorzien van overzicht en financieel voordeel kan behalen, heeft zich namelijk snel terug verdiend.

Focus op je kernactiviteiten

Door de financiële verantwoordelijkheden uit te besteden aan een boekhoudkantoor, kun je je als ondernemer concentreren op wat echt belangrijk is: je kernactiviteiten. Het beheren van financiën kan stressvol zijn en jou als ondernemer erg veel tijd kosten. Door dit uit te besteden, kun jij je richten op het laten groeien van je bedrijf zonder de constante zorgen over financiën. Daarnaast kan dit zelfs een kostenbesparing opleveren, of winst, het is maar hoe je het als ondernemer bekijkt. Waarbij voor ondernemingen met als rechtsvorm een eenmanszaak of VOF een boekhouder doorgaans al te vinden is voor tussen €600 - €1.500, kun je snel uitrekenen of dit voor jou de juist stap is. De uren die je normaal kwijt bent aan het voeren van je eigen administratie, waar je mogelijk wegens gebrek aan kennis ook nog fouten in maakt, kun je nu 'verkopen/besteden'  in je onderneming. Het is dus een simpele rekensom, hoeveel uren ben je zelf kwijt aan het voeren van je administratie en hoeveel zijn je eigen uren je waard.

Het belang van nauwkeurige financiële registratie

Het bijhouden van nauwkeurige financiële gegevens is essentieel voor elk bedrijf, ongeacht de omvang. Dit vormt de basis voor weloverwogen zakelijke beslissingen en helpt bij het identificeren van financiële trends.

Het voorkomen van boekhoudkundige fouten

Een boekhoudkantoor is gespecialiseerd in het voorkomen van boekhoudkundige fouten die kunnen leiden tot financiële problemen en juridische kwesties voor je bedrijf. Een externe partner zorgt ervoor dat alle financiële transacties nauwkeurig worden geregistreerd en belastingaangiftes op tijd en in overeenstermming met geldende wetgeving worden ingediend zodat boetes en straffen worden voorkomen.

Financiële planning en advies

Naast het bijhouden van financiële gegevens biedt een boekhoudkantoor waardevol financieel advies en planning voor je bedrijf. Hierbij dien je als ondernemer natuurlijk wel goed te onderzoeken of de externe partij beschikt over de juiste kwalificaties en meer weet dan hoe het inboeken van een factuur in zijn werk gaat.

Budgettering en kostenbeheer

Een boekhoudkantoor kan je helpen bij het opstellen van een budget en het beheren van je kosten. Dit helpt je bedrijf om financiële doelen te stellen en ze te bereiken. Indien je een pro-actieve boekhouder hebt gevonden kunnen zij je daarnaast helpen om bewust te zijn bij het uitgeven van geld als je aangeeft hier behoefte aan te hebben, hierbij is het wel van belang dat je duidelijk afspraken maakt over de dienstverlening. Veel boekhouder houden namelijk op bij het inboeken van facturen en indienen van belastingaangiftes. Heb je behoefte aan meer ondersteuning op financieel gebied, zorg er dan voor dat je de juiste partner kiest die met je mee wil denken als ondernemer.

Investeringsadvies

Als je overweegt te investeren in nieuwe activa of projecten, kan een boekhoudkantoor je voorzien van advies over de financiële haalbaarheid en mogelijke risico's die hiermee gepaard gaan. Daarnaast kan een investering soms belastingtechnisch erg aantrekkelijk zijn zonder dat je dit als ondernemer weet. Denk aan mogelijke subsidies of bijvoorbeeld de KIA.

Een boekhoudkantoor kan dus een waardevolle partner zijn voor jouw bedrijf. Het niet alleen een partner die een nauwkeurige financiële registratie waarborgt en problemen met de belastingdienst weet te voorkomen, maar het kan ook zeker een waardevolle partner zijn op het gebied van financieel advies. Door je administratie uit te besteden kun jij als ondernemer je focussen op de kernactiviteiten waarbij je een simpele rekensom kunt toepassen om te checken of dit voor jou ook nog eens financieel voordeel oplevert.